Ook al weet misschien niet iedereen wat het precies is of hoe het heet, iedereen heeft al eens te maken gekregen met een HDMI kabel. Even eruit halen en er weer in doen, hem net missen op vakantie of de vraag krijgen of je er wel een hebt als je ergens je laptop aan een beeldscherm wil aansluiten. Ze waren ooit revolutionair, als opvolger van de VGA-kabel, en zijn inmiddels onmisbaar in ieder huis.

De revolutie van de HDMI kabel

Vroeger was er eerst de VGA-kabel. Deze waren bedoel om beeld over te brengen naar een extern apparaat, bijvoorbeeld om een videospelletje te kunnen spelen via de televisie of om je computerbeeld op een grotere monitor of het televisiescherm te zien. Het enige nadeel aan de VGA-kabel is altijd geweest dat het alleen videobeelden overbracht. Om deze redden was de HDMI kabel meteen een enorme hit: deze kon behalve beelden ook audio overbrengen. Het werd al snel de meest gebruikte optie. Omdat veel computers en laptops beperkte poorten voor aansluitingen hebben en er dus nooit meerdere opties waren in een apparaat, kozen veel mensen eerder voor een HDMI-poort waardoor ze deze wel aan moesten schaffen. De HDMI kabel werd al snel de standard, en is dat, ondanks alle  nieuwe technologische ontwikkelingen, tot op de dag van vandaag gebleven.

Een andere grote vooruitgang die meekwam met de HDMI kabel was de overgang van analoog naar digitaal. De HDMI kabel transporteert data en signalen in digitale vorm, waardoor het signal veel minder last heeft van storingen. Dit zorgde voorheen voor veel irritatie, bijvoorbeeld door stilstaand beeld, afnemende resolutie of het geheel wegvallen van beeld en of geluid, waardoor deze vervolgens ook niet meer gelijk liepen.

Verschillen in HDMI kabel

Er wordt vaak gedacht dat er maar een soort HDMI kabel bestaat, maar het tegendeel is waar. Er zijn veel verschillen in snelheid van de overdracht van data en signalen en de aanwezigheid van een Ethernet channel, wat de optie geeft om ook via het internet dingen op de televisie te bekijken, bijvoorbeeld via Youtube.

Met alle nieuwe ontwikkelingen gaat de HDMI kabel gewoon mee; zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld ook 3D signalen mogelijk geworden met de opkomst van 3D-televisies. Daarbij is het zo dat bijvoorbeeld een langere HDMI kabel al snel kan zorgen voor het vaker voorkomen van signaalverlies. Als je dus een lange afstand af moet leggen tussen twee apparaten, is het vaak verstandiger om in zo’n geval te kiezen voor een wat duurdure kabel, om zeker te zijn van de kwaliteit.